Frambozen telen.

Volgens de zelfbenoemde deskundigen telen wij al meer dan tien jaar de frambozen voor de toekomst. Raspberry Maxx frambozen

Op een onlangs gehouden zachtfruit conferentie oreren zij dat frambozen vooral lekker moeten zijn, langer houdbaar en dat de frambozen consument zicht wil hebben op de teeltwijze en het liefst bij de teler wil kijken hoe de frambozen geteeld worden.
Wij telen volgens de biologische methode maar niet meer gecontroleerd door Skal. Binnen die regels en in de biologische sector in het algemeen, verschillen meningen en ervaringen ook over de beste aanpak. Er zal volgens ons ook nooit een definitief antwoord of toverformule gevonden worden want naarmate onze kennis over de levende natuur toeneemt zullen ook inzichten veranderen.
Wij nemen elementen uit de biologische teelt, reguliere teelt maar ook de biologisch dynamische teelt heeft bepaalde boeiende elementen.
Ons uitgangspunt is smakelijke, houdbare frambozen telen met een zo hoog mogelijk aandeel gezonde stoffen als maar mogelijk. Door vallen en opstaan, experimenteren en het zgn. out of the box denken hebben we inzichten opgedaan die er toe bijdragen dat lekkere en houdbare frambozen geen gelukstreffers zijn maar bij herhaling en elk seizoen opnieuw geteeld kunnen worden. Wij vinden het ook belangrijk om zoveel mogelijk frambozen te produceren zodat we niet de hoofdprijs hoeven te vragen voor de frambozen. In principe zouden frambozen voor elke portemonnee betaalbaar moeten zijn.

Strigosus en Idaeus

Er zijn twee soorten frambozen. Herfstframbozen of te wel primocanes en zomerframbozen zgn. floricanes.
Deze zijn weer verdeeld in de Europese en de Amerikaanse tak. De Rubus Idaeus en de Rubus Strigosus. Verder zijn er nog andere framboosachtige zoals de Amerikaanse prachtframboos bijv. salmonberry en andere varianten.
In de teelt worden jaarlijks nieuwe rassen ontwikkeld middels kruising. De laatste jaren is de aandacht vooral gericht op verschillende rassen herfstframbozen omdat hiermee met minder arbeid in principe meer frambozen geoogst kunnen worden. Herfstframbozen zijn ook minder afhankelijk van een bepaalde hoeveelheid kou. Kou betekend -1 tot -2 over een bepaalde periode middels winter dan wel koelcel, om in de daarop volgende oogstperiode goede uitloop van vruchtstengels te geven.
Er is geen voordeel te behalen met oudere rassen qua sterkte of smaak.
Wel is het voor een particulier of teler die beiden hun frambozen in het algemeen tijdens de winter in de grond laten staan, verstandig om ook met herfstframbozen te werken vanwege bovenstaande koudebehoefte. In een relatieve warme winter zouden bepaalde rassen zomerframbozen minder goed uit kunnen lopen omdat er dus niet genoeg kou is geweest.

Als je zelf met frambozen wil beginnen in je tuin is het belangrijk om met een goed ras te beginnen.

Middels rassenkeuze is oogst van in Nederlands klimaat frambozen in grote lijnen mogelijk van begin juni t/m juli en van half augustus tot de eerste vorst. In gestookte kassen kan deze periode een maand eerder beginnen en een maand langer doorgaan.
Om in augustus ook zomerframbozen te kunnen oogsten is het nodig om frambozen uit de koeling te gebruiken en deze rond 1 mei te planten.
Als je zelf met frambozen wil beginnen in je tuin is het belangrijk om met een goed ras te beginnen. Er zijn nl. veel soorten maar ze hebben ook allemaal hun specifieke voors en tegens.
Er zijn zeer productieve rassen maar die zijn dan bijv. weer heel gevoelig voor Phytoftora, een wortel ziekte waar alle frambozen rassen bij teveel water of slechte bodemstructuur in meer of mindere mate last van kunnen krijgen. Geef frambozen dan ook bij voorkeur 's morgens water en plant ze in een heuveltje zodat het teveel aan regenwater van de plant weg loopt.
Zorg voor genoeg organisch materiaal/compost bij het planten (niet in pure compost planten) en plant bij voorkeur op een plek waar ze 's middags niet in de volle zon staan.
Snoeien is eigenlijk gemakkelijk. Knip dat gedeelte van de plant weg waar je van geoogst hebt en bind de nieuwe scheuten aan voor de volgende oogst.
Bij herfstframbozen krijg je in het najaar alleen frambozen aan de bovenkant van de stengel.
Je kunt kiezen om alleen deze geoogste top na de oogst af te snoeien. Dan krijg je in het volgend voorjaar op de rest van de stengel nog een oogst. Als je dat doet komt de oogst in het najaar van de nieuwe scheut in het algemeen later en de voorjaars herfstframbozen zijn kleiner dan de frambozen van dezelfde plant in het najaar. Ze kunnen geplant worden op zowel klei als zandgrond. Hou bij kleigrond meer rekening met goede waterafvoer (heuveltje) en bij zandgrond met genoeg voeding. Frambozen hoeven geen zure grond. Je kunt ze rustig elk jaar na de oogst/winter wat kalken. Een bodem PH van 6 is geen probleem. Als je nog even door wil bomen over frambozen telen of vragen hebt wordt dan gerust lid van myRM en stuur je foto's of vragen rechtstreeks aan ons.

"Frambozen telen"